Tillsammans skapar vi dansglädje

Hos oss kan du dansa följande stilar:
Dancekids, Barnbalett, Balett, Jazz, Musikal och show, Hip hop, Feminine vibe och Modern jazz.

Våra dansklasser innehåller en blandning av koreografi, teknik, styrka och ibland improvisationsövningar. Målet är att eleven ska utvecklas både som människa och som danselev, med fokus på att ha roligt tillsammans. 

Alla danselever från 9 år och uppåt har möjlighet att medverka på vår dansuppvisning på Mariestads teater i slutet av varje termin.

Barnbalett 3-5 år

Under barnbaletten lägger vi grunden för framtida dansträning. Vi gör korta övningar som främjar musikalitet, förberedande dansteknik, rumsuppfattning, kroppsuppfattning och koordination.

Allt detta görs till musik och ramas in av fantasifulla scenarier. Stora delar av musiken är specialskriven och framtagen för just barnbalett/barndans.
Här använder vi fantasi som främsta tillgång. Danssalen kan på nolltid förvandlas till en läskig djungel med tigrar och lejon eller till en blomsteräng fylld av färgglada fjärilar.

Barnen får till en viss del härma och upprepa det läraren gör, men även använda sin egen fantasi genom korta improvisationsmoment. Ibland arbetar vi två och två. Ibland används rekvisita för att förstärka en rörelse eller upplevelsen av en övning.

Dancekids 6-9 år

Under dessa lektioner lägger vi grunden till framtida dansträning.

Vi gör korta övningar som främjar musikalitet, förberedande dansteknik, rumsuppfattning, kroppsuppfattning och koordination. Delar av musiken är specialskriven och framtagen för just barndans.

I dancekids blandar vi olika stilar och inspireras av allt från balett och show till olika streetstilar. Vi använder olika typer av musik för att förstärka dansens karaktär.

Barnen får till viss del härma och upprepa det läraren gör, men även använda sin egen fantasi genom kortare improvisationer. Ibland gör vi övningar två och två. Vi använder rekvisita för att förstärka en rörelse eller upplevelsen av en övning.

Jazz

Jazz består av många olika stilar, allt från den klassiska jazzen till den mer influerade funk/streetstilen.

Jazzlektionerna består av uppvärmning med tekniska inslag, följt av steg på diagonalen och avslutas med en ofta fartfylld danskombination. 

Den dans du ser i musikaler, TV-program och bakom olika artister är många gånger jazz. Idag influeras jazzen ofta av streetstilarna.

På Dansstationen finns jazzklasser för 9-12 år och uppåt.

Musikal och show

Här utgår vi från jazztekniken men använder oss av musikalkänsla i musik och koreografi.

Hip hop

Dansstilen är en blandning av elementen i den ursprungliga hip hopkulturen från 1970-talet.

Till streetdance brukar man räkna hip hopstilarna breaking, new style, new school, krumping och clowning samt funkstyles som till exempel locking, popping, boogaloo och whacking. 

Dansstilen house, och på senare tid den Jamaicanska gatudansen dancehall, inkluderas numera också i streetdancebegreppet.

Feminine vibe

Feminine Vibe har sina rötter i streetdancekulturen. Stilen kan beskrivas som en kvinnlig hiphopstil. 

Den är ofta använd i kommersiella sammanhang där man vill skapa attityd och en känsla av girlpower.

Modern jazz

Den moderna och nutida dansen tar avstamp i tidigt 1900-tal där den uppkom som en reaktion på det man upplevde som mer strikta former av dansutövande. 

Den moderna dansen har sedan utvecklats i en mängd riktningar och tekniker.

Under våra moderna jazzklasser använder vi oss av grundtekniken i balett och jazz. Vi improviserar för att hitta olika kvalitéer och skiftande dynamik.

I den moderna och nutida dansen använder vi olika typer av musik eller ibland ingen alls. 

Dansen kan vara expressiv och berättande eller abstrakt och lämna tolkningen fri för både utövare och betraktare.

Balett

Klassisk balett är en scenisk dansform med månghundraåriga anor. Balett utgör grunden för nästan all konstnärlig dans.

Balett ger dansaren ökad styrka och vighet. Kännetecknande för klassisk balett är benens utåtvridning och strävan efter rena linjer och harmoniska rörelser. 

Dansstilen passar därför utmärkt för dig som vill ha ett komplement till andra dansstilar och vill förbättra din dansteknik.